Saturday, November 29, 2008


Internet betegségek...

Megadással figyelem azt a mindenképpen elszomorító jelenséget, hogy az internet nagyszerű lehetőségei használatának és hasznának fel- és elismerése ellenére, hogyan épülnek le korábban jobb állapotban élő ismerősök... Sokszor viszont vadidegenek "tisztelnek" meg...

Naponta kapok - olykor rakásnyi - levelet. Íróik maguk készítette szellemességekkel, viccgyüjteményekkel, lenge malackodásokkal vélik szórakoztatni barátaikat.

Van egy lehetőség: blogot kell indítani. Amint jelen sorok is bizonyítják, erre egyszerű lehetőség van. Csakhogy a blog teljesen demokratikus. Olyan mint bármely újság, könyv, rádió vagy tv műsor stb. Ha akarod megnézed, meghallgatod, elolvasod. (Csak szolidan megjegyzem, hogy a névtelen blogokat nem állhatom és nem is tudom komolyan venni. E téren - merem mondani - szereztem némi tapasztalatot. Megfejtésük többnyire a pszichológusok és pszichiáterek hatáskörébe utalható.)

A levél más dolog. Képzeljük el, amint hagyományos levelezés keretében vadidegenek küldenének a címemre vicceket, képeket, malackodó bugyutaságokat. Naponta, többet...! Mit is gondolhatnék róluk?!

Míg egyfelől az e-mail nagy valószínűséggel megszüntet egy fontos dolgot, amit korábban levelezésnek neveztek, s ha a levelező személy közérdeklődést érdemelt, kiadták levelezését. Az egyik legizgalmasabb olvasnivaló! De mi lesz az e-mailekkel? Megtelik a postaláda, kiürítjük egy kattintással. Hol helyezkednek el mondjuk egy író, tudós stb. e-mailjei majdani hagyatékában?

Másfelől viszont olyan elkeserítően sok ostobaság - ne szépítsük: marhaság - dől be az elektromos postaládába, hogy már-már azt gondolom: sokan naphosszat ülnek gépük előtt, s küldik ezeket a "legalizált vírusokat", ezeket a leépült szellemiségű maszatokat, szellemeskedéseket azoknak, akiknek a címe valamilyen módon a birtokukba került. Letiltani ezeket a leveleket? Szörnyen megalázónak érzem. Nem marad más hátra, mint a határozott - rezignált -kattintás a "biztos ön abban, hogy végleg törölni kívánja ezeket az üzeneteket" (are you sure you want permanently delete these messages?) megfelelő pontjára. A levél elszáll, a butaság marad...

No comments: