Saturday, November 29, 2014

Tomoko Mukaiyama

A Hollandiában élő japán zongoraművész nevét a Raszkatovéval együtt ismertem meg a minap (lásd: ITT ). Azután a YouTube-on megnéztem néhány produkcióját (linkeket is adtam), s világossá vált, hogy ez a művész valóban minden műfajban otthonos.

Játszik "komoly" zenét, kortárs művek tolmácsolója, de performanszok szereplőjeként is ismert. Annyiféle, mint a külseje. Az alábbi videóban néhány arcát is bemutatom.

És akkor ez a lemez: Zeneszerző nők. Persze azon lehet vitatkozni, hogy milyen alapja van az ilyen válogatásnak, de azon kevésbé, hogy a lemezen hallgatható komponisták - különböző származásuk és életkoruk ellenére - abban közösek, hogy nagyszerű zenét alkotnak.


Csak a figyelem felkeltése végett: Vanessa Lann zenéjében ott vannak az afro-amerikai dzsessz elemei,
Gubajdulina szerzeményében felfedezhetők a pravoszláv szemlélet  nyomai vagy
 Meredith Monk szerzeménye, amely a song, a dzsessz és a pop színvonalas keverékeként is érzékelhető.

Sosztakovics tanítványa, Galina Usztvolszkaja és a román származású Németországban élő zeneszerző -
Adriana Hölszky művei a kedvenceim közé sorolhatók.

A lemezen szereplő öt zeneszerző közül négyet igen jól ismertem (a blogom keresőjébe írva a nevüket, több bejegyzés is előhozható!). Az amerikai Vanessa Lann nevével eddig nem találkoztam.

Sokat lehetne mondani Tomoko Mukaiyama zongorajátékáról. Minden kompozíciót pontosan érzékel, s ha kevésbé avatott fül számára ezek a szerzemények talán nagyon "egy fán termettek", érdemes többször is belehallgatni, hogy a lényeges különbségeket is felfedezzük.


Az alábbiakban mind az öt zeneszerző művéből idézek részleteket.

No comments: