Monday, December 01, 2014

Hildegard von Bingen

Egy "modern" középkori nő

Hildegard von Bingen korának egyik legjelentősebb alakja volt. Élete harcokkal volt teli, gondolkodása eltért a koráétól. Mai szavakkal orvos, dietetikus, szexológus, politikus, zeneszerző, költő és drámaíró volt. Közben korában addig elképzelhetetlen szemlélettel vezetett egy apáca kolostort.

Könyvtárnyi anyag készült róla, akad még ma is, aki a magatartását vitatja. A huszonegyedik század szentje lett, 2012-ben avatták szentté.

Gondolkodása, írásai, amelyek orvosi és szexuális tanácsokat is tartalmaznak, valamint fő műve a Scivias (Tudd az utat), megannyi - mai szóval - lázadás a korszellem, az egyház ellen.

Idén új lemeze jelent meg(Vox Cosmica), a Hirundo Maris együttes előadásában. Az együttest Arianna Savall (Jordi Savall és Montserrat Figueras lánya) vezeti.

Az itt következő klipben néhány részletet idézek Margarethe von Trotta Hildegard von Bingen életéről készült filmjéből (Vízió), valamint a most megjelent lemezről.

A teljes (magyarul beszélő) film megtekinthető: ITT

Az Ordo Virtutum (Az erények játéka) című sequentiában - amelyből a filmen is látható néhány részlet - az egyetlen férfi szereplő az ördög, korántsem egyértelműen negatív figura, hiszen az apácákat az élet örömeire emlékezteti.


A teljes Ordo Virtutum is megtekinthető: ITT

No comments: