Tuesday, March 31, 2009



Magyar Rádió ~ plusz - mínusz...

Az mégiscsak jó, ha kilenc évvel az ősbemutató után a Bartók Rádió hallgatója meghallgathatja Gubajdulina János Passióját. Az akkori Bach-évben, még három kortárs passió is elhangzott (Wolfgang Rihm német zeneszerző Lukács Passiója, az orosz származású dél-amerikai Golijov Márk Passiója és a kínai Tan Dun Máté passiója) - egyik izgalmasabb a másiknál, talán még sorra kerülnek, de ne legyünk telhetetlenek.

A kilenc évvel ezelőtti ősbemutató, amit még mi is láthattunk az egyik német televízió jóvoltából, s amely akkor hamarosan megjelent lemezen, a szentpétervári Marinszkij Színház zenekarával és kórusával hangzott el Stuttgartban fantasztikus énekesekkel, közülük is kiemelkedett Gennagyij Bezzubenkov hatalmas basszusa az ortodox hangulatú zene nagyszerű előadásával (maga Gubajdulina hangsúlyozta, hogy nem templomi zenét komponált, hiszen az ortodox szertartás nem enged meg hangszereket. Bezzubenkov hangja mégis templomi volt.) Akkor Valerij Gergijev vezényelt.

Fontos viszont megemlíteni - s ezzel a rádióadás adós maradt -, hogy Gubajdulina két évvel a János Passió bemutatója után egy húsvéti oratóriumot is komponált (Johannes Oster) s a Helmut Rilling vezényelte lemezen már ez is hallható. Valószínűnek tartom, hogy ez adta az egész együttes kiadását, a János Passió új (német nyelvű) felvételét. Ez a felvétel nem érte el a közel tíz éve történt bemutató ízzását, de persze minden rendben volt: nagyszerű zene, hivatott előadók.

A lemez könnyen hozzáférhető. Még a mai nehéz forint körülmények között is 4600.- Ft-ért letölthető a két CD a ClassicsOnline honlapjáról.

Ami a rádióközvetítést illeti... Öröm volt hallgatni a rádió igazán pocsék műsorai között, a szerkesztés minden gondolatot nélkülöző hálójában és az irdatlan mennyiségű locsogás között. Gubajdulina mindenesetre legyőzte a "szavak erejét", ahogy negyedóránként halljuk a Kossuth adón.

És a mínusz? Utalok a mai újságcikkre (ITT), aminél rosszabb ízű történés még az effélékhez edződni kénytelen honunkban sincs sok. S hogy az elnök nem ér rá a bírálatok olvasására, mert amúgy sem igazolta azokat az idő?! Gyülekeznek a kor árnyékai...

No comments: