Wednesday, March 05, 2014

"Jób lázadása" avagy ki a zsidó


[V.ö.:  ITT]


Tegnap este Friderikusz meghívta Gerő Andrást - nyilván a Galamus cikke okán.
Ilyen zavaros hebegést! Miért kell ez? - Számomra nem derült ki, hogy - Gerő szerint - ki zsidó. Ha minden zsidó minden tekintetben azonos minden magyarral, akkor zsidó nincsen. De akkor végreis kit hurcoltak el? És mit jelent az a kifejezés, hogy holokauszt?
Mitől van, hogy az évezredek óta diaszporában élő zsidók, mindenütt problémát jelentettek? 
Talán érdemes azon gondolkodni, hogy a zsidó vallás szabálya szerint, minden fiút tizenhárom éves korában férfivá avatnak. Ez a barmicva. Ez az első alkalom, hogy a fiatal férfi a tórából a gyülekezet színe előtt olvas. Vagyis: minden tizenhárom éves fiatalnak tudnia kellett olvasni! Függetlenül attól, hogy egyébként mi volt a foglalkozása. (V.ö. például a Jób lázadása c. film, amelyben a zsidó birkapásztor - Zenthe Ferencnek talán élete legjobb alakítása! - írta meg az asszonyok levelét a frontra férjüknek, minthogy nem tudtak írni.)
Ez az eredetileg vallási eredetű szabály hagyományozódott a már a vallástól távolabb került zsidókra is. A eredetileg vallási hagyomány világi szabállyá alakult. Ez alakította a zsidóságot valamiféle tudás alapú közösséggé. Nézetem szerint ez az oka, hogy a társadalomból sokszor kizárt zsidóság pontosabban értette a befogadó közösség dolgait, ez volt a bázis az eredményességükhöz. Ami ezután jön, az - szerintem - már a tömeglélektan stúdiuma.

No comments: