Monday, January 09, 2017

 bestemor HOH



Úgy lett, hogy jónéhány alternatív (elsősorban elektronikus) zene jutott el hozzám. Izgalmas dolog ezeket hallgatni. Másként kell érzékelni ezeket, mint akár a klasszikusokat vagy a kortárs klasszikusokat. Bár ez utóbbiak már kísérleteztek az elektronikus zenével. Stockhausennek, Ligetinek, Alvin Luciernek, Luciano Berionak, Luigi Nononak, Dieter Schnebelnek és sok kortárs zeneszerzőnek elektronikus kompozícióik vannak.


A lényeg, hogy másként kell ezeket az opuszokat megközelíteni. Sok kritikus, zene-esztéta száműzné ezeket a dolgokat, holott a régebbiek pusztán azért nem foglalkoztak ezekkel a lehetőségekkel, mert nem voltak ilyen lehetőségeik.


A norvég bestemor HOH lemez első számának a címe A világítótorony felé. Meditatív hangokkal kezdődik, szinte kíséret nélküli ének, de ezzel az énekhanggal sok minden történik, majd átcsap ritmikába, ám az ének végig ott bujkál a ritmusos elektronika mögött. Itt tehát a To the Lighthouse című opuszt idézem. Különösen meglepő, hogy a komponistákat (HOH) kik ihlették. De ezt majd a zene hallgatása közben tudhatjuk meg. Az énekesnő: Anne-Marte Rygh.

No comments: