Wednesday, February 06, 2008




Jörg Taszman és Karin Fritzsche a Zárórában
ˇ
Tegnap (február 5.) este két német fiatalember beszélgetett a műsor vezetőjével.
ˇ
"Karin Fritzsche és Jörg Taszman közel húsz éve, minden évben egy hetet biztosan Magyarországon töltenek, még hozzá mindig a filmszemle ideje alatt. Németországi filmfesztiválokra válogatnak az éves magyar filmtermésből. Karin 6 éves korában járt először nálunk, s még Kelet-Berlinben elsőként hozott létre egy magyar filmkubot. Jörg is az NDK-ban született, de Párizs, majd Nyugat-Berlin után a 80-as évek végén landolt Budapesten, ahol operatőrnek készült. Ő jelenleg a német sajtó egyik legismertebb kelet-európai filmekkel foglalkozó kritikusa. Velük kettőjükkel beszélget a magyar filmről, a múltfeldolgozás filmbéli lehetőségeiről és a siker titkáról Veiszer Alinda a Zárórában" - így harangozta be a televízió a beszélgetést. Ám - meglepő módon - a beszélgetés nem erről szólt. Legalábbis a beszélgetés nagy részében.

A két fiatal ember az egykori NDK-ban élt. A nyugati német és a keleti német problematika érdekes részletei kerültek szóba. Ritkán hallani erről. Jelen van a múlt és nagy baj, ha tagadják.

A probléma nálunk is megvan, ha nem is azonos módon. Nekünk nincsen "Nyugatunk", nincsenek velünk egy országban élő "nyugati magyarjaink", akik sok lehetőségünket segítik-gátolják, akik megmondják a "tutit", de a múlt jelenségei, alakjai, szelleme és démonjai köztünk vannak. És nagy baj, ha bármely céllal és szándékkel aktuális politikai célokra használják fel mindezt, s ezzel helyettesítik a múlttal való szembenézést, ha leszámolást szorgalmaznak elszámolás helyett, ha politizálnak történelemkutatás helyett és így tovább. Fontos beszélgetés volt... és nemcsak a magyar filmekkel kapcsolatban volt érdekes!

No comments: