Sunday, February 10, 2008

2008. február 29-én, pénteken este 7 órakor

Budapest, IX. Mátyás utca 9.

Tel.: 06-1/789-4036


Zene ~ kép ~ szó… ~ Korányi Tamással

Steve Reich művei

Steve Reich New Yorkban született 1936-ban. Egyik nagyanyja magyar volt, első magyarországi látogatásának az volt a célja, hogy megismerje a nagyanya történeteinek helyszínét. – Azóta többször járt Magyarországon. Az egykori 180-as Csoport előadásait nagyra értékelte. Szoros kapcsolata van az Amadinda Ütőegyüttessel. Legutóbb 2006-ban járt Budapesten, itt ünnepelte egy koncert keretében a hetvenedik születésnapját.
Az amerikai minimál vagy repetitív zene egyik legismertebb művelője.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Két művét hallgathatják meg. Mindkettő a huszadik század történéseit idézi.

1. Different Trains (Különböző vonatok) ~ A mű 1988-ban keletkezett (27 perc)

Háromtételes mű. A Kronos Vonósnégyes adja elő, ezen kívül vonatfüttyök és szövegek szólnak benne. Reich a szövegek lejtését követi a zenében.

Vonatok a II. világháború előtt ~ Reich szülei elváltak, s ezért gyerekkorában sokat vonatozott a két, egymástól távol élő szülő között. Beszélgetett gyerekkori kísérőjével, valamint egy már nyugdijas nyolcvan éves vasúti kalauzzal
A szövegből: A háború előtt… Chicagóból New Yorkba… Az egyik leggyorsabb vonat… Különböző vonatok – folyvást… 1939-ben… 1940-ben…


Vonatok a háborúban ~ Reich Amerikába került holokauszt túlélőkkel (magyarokkal is) folytatott beszélgetések alapján írta meg a zenét.
A szövegekből: 1940… a születésnapomon… a németek bevonultak Hollandiába… A németek megszállták Magyarországot… Volt egy tanárom (mondja egy magyar származású riportalany), egy nagyon magas ember, a haját teljesen símára tapasztotta. Azt mondta: fekete varjak szállták meg hazánkat sok évvel ezelőtt… s éppen rám mutatott…

Vonatok a háború után ~ Ebben a tételben az első két tétel szövegei is visszakerülnek.
A szövegekből: Vége a háborúnak… Biztos vagy benne?… Amerika… New Yorktól Los Angelesig… Az egyik leggyorsabb vonat… Volt ott egy lány, szép hangja volt… A németek is szerették, ha énekelt… Ha elhallgatott unszolták: még, még… és tapsoltak…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~ Szünet ~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


2. Three Tales (Három mese; video-opera vetítése) A mű 1998 és 2002 között keletkezett (60 perc)

A látvány Reich feleségének, Beryl Korotnak a munkája

A három „mese”:

A Hindenburg léghajó kataszrófája ~ A léghajó 1937. május 7-én Lakehurstben leszállás közben felrobbant.
Ebben a tételben korabeli fényképek, rögzített tudósítások, a léghajóval kapcsolatos archív anyagok adják a kép és hanganyagot a zenéhez.




A Bikini szigetek ~ 1946-ban a sziget lakóit kilakoltatták, s a szigeten a következő években atom- és hidrogénbomba kísérleteket végeztek. Ebben a tételben elsősorban az ütősök és a zongora kapnak szerepet. A szöveget a vokálegyüttes szólaltatja meg. A történet javarészt a kísérleteket megelőző időt rögzíti.







Dolly ~ 1997-ben Skóciában született az első klónozott élőlény, a Dolly nevű birka. Ez a rész a felvett interjúk szövegéhez igazodik, amelyekben elsősorban arról van szó, hogy az élőlények és az ember is tulajdonképpen a gének által teremtett gép. Ennek kizárólagosságát a humán kutatók vitatják illetve kiegészítik. Megszólal egy robot is.


No comments: