Saturday, November 17, 2012

Tan Dun ~ Máté Passió


(Water Passion after Saint Matthew)

Nem először idézem ezt a nagyszerű művet (lásd még: ITT), amelyet a kínai zeneszerző – Helmut Rilling felkérésére – a 2000-es Bach év alkalmából komponált. Tan Dun kompozíciója mellett még a német Wolfgang Rihm (Lukács Passió), az argentin Osvaldo Golijov (Márk Passió) és az orosz-tatár Szofija Gubajdulina (János Passió) művei hangzottak el akkor Stuttgartban. És persze Bach két passiója.
Tan Dun mindössze két hagyományos hangszert szólaltat meg: a hegedűt és a csellót (a nagyszerű Maya Beiserrel!). Ezeken kívül ütősök játszanak különböző hangszereken, egyebek között vízben mozgatott üvegcsöveken, vízedényekben csobogtatott vízzel, azután különbözőképpen hangolt kövekkel. És egy szoprán valamint egy basszus szóló énekes.
Tan Dunnál a víz az életet, a kövek a halált, a gonoszságot fejezik ki. A korábban idézett részletben a víz szerepel inkább, a most hallgatható részben a kövek. A jelenet azt az evangéliumi részletet mutatja be, amikor a tömeg Krisztus helyett Barabbásnak kéri a kegyelmet.


Tan Dun Máté Passiójának újabb, teljes felvétele ITT hallgatható meg.

No comments: