Sunday, July 17, 2016

E. P.



 
Megvettem a Hasnyálmirigyet. Olvastam gyorsolvasással, megszoktam gyorsolvasni (gyorsolvas - mondaná.) Fura. Övé vagy nem övé? Gyorsolvasással, mintha Thomas Mann naplója. Dehát abban semmi. (No jó, majdnem. Olyan történetek...)  Most meg még egyszer lassan. Nem sokat - sokszor. Szóval így. ha persze, akkor ezek is történetek. Csak nem majdnem. Az elég jó utolsó mondat volna, hogy a mindiget javítom örökkére. Idézőjel nélkül. - ebbe próbálj belekötni, azt a posztmodern ironikus fajtádat!
 

Friday, July 15, 2016

Esterházy Péter meghalt


 Bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Az tulajdonképpen elviselhetetlen, eléggé elviselhe­tetlen, ahogy valaki összeszorított szájszéllel, moso­lyogva sugározza a reményt - nekem. De nem aka­rok háládatlan lenni, csak mondanám, ahogy a Kis Magyar Pornográfiában egy kurva (?) mondja: Ne krenkold magad, api. Nem ez viszi a nemzetet elő­re. Látom, ebbe újra meg újra belefutok majd. Hol a rémült, együttérző jajveszékelés, ez szörnyű, még ilyet, hol ez a rémült, együttérző reménynyomasztás.Egyik se akarja tudomásul venni a halált, meg van­nak rémülve. Rémületükben nem osztozom, ezt már említettem. De evvel nem nagyszájúskodom, csak mondom, hogy ez nem érintett meg. És juszt se úgy mondom, hogy még, nem érintett meg még. Nem vá­rom, hogy gyere, és nem könyörgök, nem imádko­zom, nem szentségelek, hogy ne gyere.

...............................................
... így ért véget az életem. És kezdő­dött a halálom. Vagy inkább haldoklásom? Hát ezt nem tudom hitelesen leírni. Nem látom, érzem, tudom maga­mat haldoklónak. Hacsak nem mindenki az, hacsak nem úgy látjuk az életünket, mint haldoklást. Kibú­junk anyánkból, és üstöllést (!) haldokolni kezdünk. De ezt én nem így gondolom. Eddig biztos nem így gondoltam.


[Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló]

Monday, July 04, 2016


Wahlverwandtschaften


Aphex Twin


Elie Wiesel
In memoriam