Thursday, September 24, 2015

Kun Vilmos meghalt

Nagy élmény volt, amikor Thomas Bernhard A kalapkészítő című művét felvettük vele. Olyan hitelesen mutatta be a hangjával egy ember végső elkeseredését, amilyen ritkán esik meg.

Szeretre méltó, szerény, tehetséges ember volt

Egy régi bejegyzéssel emlékszem rá.  

Ott az említett rádióműsor is meghallgatható.

Monday, September 07, 2015

Farkas István

Az sajnos mifelénk gyakran történik, hogy egy kiváló művészt itthon jószerint nem ismernek. Nem ismerik, noha műveiből volt néhány kiállítás, monográfia is jelent meg róla (S. Nagy Katalin), általánosságban mégis árnyékban maradt.

Farkas István esete is ilyen.

Az viszont mifelénk ritkaságszámba megy, hogy egy orvosi rendelőben kiállítást rendeznek egy művész alkotásaiból. Ráadásul megtoldva azzal, hogy a műveket az orvos megjegyzései is kísérik.

Egyszóval a Revita Reumatológiai Rendelőben Cseuz Regina doktornő és S. Nagy Katalin vállalkozott arra, hogy a művész korai grafikáiból egy rendelő szabott körülményei között szép kiállítást rendezzenek, s ráadásul magas színvonalú katalógust is kiadtak a rendező S. Nagy Katalin tanulmányával és Cseuz Regina orvosi kommentárjaival. 

A katalógus olyan szép, hogy érdemes volna szélesebb kör számára is hozzáférhetővé tenni.

Az alábbiakban Farkas István néhány műve látható. A kiállítás a művész korai grafikáit mutatta be, ezekhez kapcsolódva néhány festményét is idézem.



A kiállításról szóló, a Klubrádióban szeptember 3-án elhangzott beszélgetés meghallgatható: ITT